Jeśli chcesz schudnąć lub utrzymać szczupłą sylwetkę bez diet i innych ograniczeń, włącz oliwę z oliwek do swojej diety.
Popularność oliwy z oliwek
Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 oliwa z oliwek normalizuje tło hormonalne, których naruszenie prowadzi do przyrostu masy ciała. Nawiasem mówiąc, rano ten produkt jest lepiej wchłaniany, odżywiając ciało od wewnątrz użytecznymi składnikami i przyczyniając się do normalizacji metabolizmu. To nie przypadek, że w krajach śródziemnomorskich lubią jeść śniadanie z oliwą z oliwek, przyprawiając je sałatkami i przekąskami.
Na oliwie z oliwek można gotować omlet i tortillę, opiekać chleb na kanapki i robić zapiekanki. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ma pozytywny wpływ na układ trawienny, zmniejsza kwasowość w żołądku, leczy wrzody i zapalenie błony śluzowej żołądka, oczyszcza pęcherzyk żółciowy i działa przeciwzapalnie na organizm. Jeśli chcesz być zdrowy i szczupły – przypraw swoje posiłki świeżą oliwą z oliwek i przyjmuj rano jako zdrowy i smaczny lek!
Wykorzystanie oliwy z oliwek
Kuchnia śródziemnomorska jest uważana za najbardziej zdrową, ponieważ jej głównymi składnikami są świeże warzywa i owoce, ryby, owoce morza, zioła, aromatyczne przyprawy, orzechy, zboża, rośliny strączkowe, oliwki, produkty mleczne, miękki ser o niskiej zawartości tłuszczu, makaron z pszenicy durum i chleb z mąki zgrubne szlifowanie.
Śródziemnomorskie gospodynie domowe używają oliwy z oliwek do smażenia, dodawania jej do marynat, natłuszczania ich chlebem i tortillami. Dieta w kuchni śródziemnomorskiej jest niezwykle zbilansowana, dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych witamin, minerałów, pierwiastków śladowych, kwasów tłuszczowych i błonnika. Jedząc w ten sposób, możesz utrzymać zdrowie na przyzwoitym poziomie do starości, zmniejszyć wagę bez ścisłej diety, zachowując jednocześnie młodość i piękno.
Najprostszym i najbardziej popularnym śniadaniem śródziemnomorskim są pokrojone świeże ogórki, pomidory, ser feta i całe oliwki doprawione tłoczonym na zimno majerankiem i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ta sałatka jest podawana z chlebem, z otrębami lub bułkami owsianymi. Po śródziemnomorskim śniadaniu poczujesz się pełny aż do lunchu, bez uczucia ciężkości w żołądku i dodatkowych centymetrów w talii. Na lunch i kolację można ugotować owoce morza, ryby, niskotłuszczowy drób, warzywa, makaron, ryż lub bulgur i podawać potrawy z jogurtem, lub jogurtem naturalnym.
Oliwa z oliwek odgrywa znaczącą rolę w diecie osób aktywnie uprawiających sport, które szczególnie potrzebują wszystkich mikro i makroelementów wchłanianych przez organizm przy dużych obciążeniach, zarówno w celu stymulowania energii, jak i zwalczania wolnych rodników, które występują w organizmie podczas wysiłku fizycznego ładunki.
Przed treningiem idealnie jest dodać oliwę z oliwek do gotowych potraw i zwiększyć nasycenie lekkiej sałatki, makaronu, białego mięsa lub ryb. Są łatwo wchłaniane przez ciało i aktywują pracę elementów niezbędnych do wysiłku fizycznego.
Najlepszą oliwę z oliwek można kupić w sklepie śródziemnomorskim tutaj. Do wyboru mamy oryginalną oliwę grecką, portugalską i hiszpańską. Z dostępnych markowych oliwek można wymienić Cortijo De Suerte Alta, Mana Gea Organiczna czy Casa De Santo Amaro. Jeśli szukasz oliwy klasy Premium, koniecznie sprawdź ich ofertę!